Monday, 12 December 2016

SERIEANDO #3: Merlí (TV3)|| La sèrie més encertada.

Hola, Little anchors!

Benvinguts una entrada més a Marta's Bookshelf.

Avui, dilluns 12 del 2016, s'acaba la segona temporada de Merlí, la sèrie catalana de TV3 que està triomfant per tot l'Estat espanyol. Doncs bé, aquesta sèrie triomfa per un motiu, i és el següent: és la més encertada, la més pura, sincera i propera als joves. D'això us vull parlar, de per quins motius pot haver arribat a tanta gent per tot arreu.

Càsting de Merlí.

Cal mencionar, primer de tot, que la diversitat de personatges és la clau de la sèrie. Tant en aspectes físics com emocionals, trobem gairebé tots els perfils possibles dins el càsting. Tenir tantes característiques diferents entre ells ens permet empatitzar, amb uns més que amb altres, però sempre trobant alguna similitud. Aquest ampli rang de personalitats i trets físics permet a l'espectador identificar-se amb diferents personatges i, senyores i senyors, aquest serà el primer motiu pel qual Merlí triomfa tant entre els joves.

El que considero el punt més important de tota aquesta reflexió és el següent. A Merlí no hi ha problema que no quedi representat. M'explico. Trobem problemes de famílies: algunes trencades, altres incompletes, altres massa estrictes... trobem les realitats que la majoria d'adolescents viuen a casa, sigui una o una altra. Trobem també problemes d'integració com ara el bullying i l'agorafòbia. Això és molt més que "important". Això és crucial. És crucial que s'ensenyi als joves que per a tot tipus de problema hi ha una solució, que no han de fer silenci si es troben en una situació així, perquè sempre podran trobar ajut d'alguna manera. És molt important que tothom entengui que mai ningú estarà sol en el seu problema, perquè tots en tenim i tots ens en podem sortir. Merlí és el crit que tot adolescent necessita escoltar.

Trobem moltíssima polèmica romàntica entre els adolescents, així com entre professors. Molta gent critica aquest fet però, no és això el que passa als instituts? No hi ha parelles a tot arreu amb diferents dinàmiques? No és real trobar "embolics amorosos" entre adolescents? Potser entre professors és menys comú (o els estudiants en sabem menys), però també és una manera d'apropar el públic adult.

Les orientacions sexuals prenen un paper molt important en aquesta sèrie, i és que, ja és hora que cadascú pugui ser lliure d'estimar a qui vulgui estimar i fer-ho sense por del que pugui arribar a pensar la gent. A Merlí coneixem casos d'homosexualitat, heterosexualitat, bisexualitat i transsexualitat. Potser no hi són totes les sexualitats que existeixen, però són les més conegudes i les que més rebuig poden ocasionar a la societat. És, per tant, important normalitzar-les, i  quina millor manera de fer-ho que en una sèrie tan juvenil i popular com ho és Merlí?

Relacions tòxiques, problemes econòmics,  malalties, la mort... trobem tot això i molt més en una sèrie perfectament adaptada al públic jove.

Valoro molt positivament el paper de la filosofia en aquesta sèrie. El fet de tenir un professor com en Merlí ensenyant una assignatura que normalment costa als estudiants, és una manera genial de fer créixer l'interès pel temari. Jo estudio els mateixos cursos que els alumnes de Merlí en cada temporada, i m'he pogut sentir identificada quant a les lliçons que es donen. I a més, m'ha ajudat molt a escriure treballs i fins i tot entendre autors!

Considero que aquesta sèrie és la més encertada perquè ens ensenya valors que mai ningú ens ha dit en veu alta. Considero que aquesta sèrie és la més encertada perquè ens deixa ser nosaltres mateixos i ens anima a ser-ho sempre. Considero que aquesta sèrie és la més encertada perquè és realista i molt positiva.

Merlí és la sèrie més encertada i mai em cansaré de recomanar-la a tot adolescent.No comments:

Post a Comment